Salvia, planta “salvatoare”

Salvia, planta “salvatoare”

Denumirea de salvie derivă din cuvântul latinesc “salvare” (a vindeca, a insanatosi).

Ce este salvia?

Salvia este o plantă meliferacreşte în grădini însorite, este ierboasă în partea superioasa şi lemnoasă în partea inferioară. Florile sunt grupate, albastre cu nuanţe de violet iar frunzele alungite conţin ulei volatil reprezentat prin substanţe terpenice, tuionă, tuiol, salven, sabinol. Frunzele mai conţin vitamina B1, C, săruri în potasiu, glicozide, polifenoli şirăşini.

Salvia are multe proprietăţi benefice, are acţiune atispastica, astrigenta şi antisepticăbacteriostatică. Cu ajutorul preparatelor din frunze de salvie poţi combate transpiraţia excesivăstările de meteorism abdominal, dischineziile biliare, inflamatiile mucoaselor (stomatite, gingivite, faringite, amigdalite şi probleme ale piepii sau acneea).

Administrare:

Pentru combaterea balonãrii abdominale şi în dischineziile biliare, se poate administra infuzia preparatã din 1 linguritã de frunze la 1 canã cu apã. Se beau 2-3 cãni pe zi.

Pentru reducerea transpiraţiei, infuzia se va prepară în acelaşi fel, dar se va bea rece.

În gingivite, afte bucale, faringite şi amigdalite, se poate face gârgârã, de mai multe ori pe zi, cu infuzie preparatã din 2 linguriţe de frunze de salvie la 100 ml de apã.

În acnee se pot aplică comprese îmbibate într-o infuzie pregãtitã din 1 lingurã de frunze la 100 ml apã.

Ne poti gasi si aici ..

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.